Prototype engineering 16/10/2013 om 09:19

Engeneering van bedrijfsgegevens in de handen van de IT?

Alles zit tegenwoordig in de cloud. Hoewel dit veel voordelen met zich meebrengt, zoals het thuis kunnen bekijken van de gegevens van het bedrijf, heeft dit zeker ook nadelen. Doordat alles steeds makkelijker toegankelijk wordt van buitenaf voor bijvoorbeeld de medewerkers van een bedrijf, wordt dit ook makkelijker toegankelijk voor criminelen. In een artikel van William Visterin wordt aangehaald dat het overlaten van de beveiliging van de bedrijfsgegevens aan de IT vragen om problemen is. Zij bepalen immers hoe groot de kans is dat deze gegevens openbaar worden gemaakt. Voor veel bedrijven moet de afweging worden gemaakt wat zij er voor over hebben om te voorkomen dat deze gegevens open en bloot op straat komen te liggen, wat vaak neerkomt op een flink bedrag.

infographic-veiligheidsbeleid

Verschillende beveiligingssystemen

Heden ten dage zijn er veel verschillende manieren om de bedrijfsgegevens op meerdere niveaus te beschermen tegen ongewenste indringers. Een aanmeldingsprocedure waarbij de gebruiker minstens twee manieren heeft om zichzelf kenbaar te maken, is de tweefactorauthenticatie. De gebruiker moet iets gebruiken dat hij weet, bijvoorbeeld een pincode, en iets dat hij in zijn bezit heeft, zoals een mobiele telefoon. Als een dief een van de twee in zijn bezit krijgt, heeft hij hier niks aan zonder het andere.

Macintosh Retail Group

Bij de Macintosh Retail Group heeft de beveiliging van de systemen een hoge prioriteit. Als deze systemen er uit liggen, kunnen ze immers helemaal niets verkopen. Bij Macintosh hebben ze een onderscheid gemaakt tussen drie niveaus van veiligheid. De verschillende soorten informatie die binnen het bedrijf circuleren, worden verdeeld in drie lagen. Op deze manier kan bijvoorbeeld de mail in een laag niveau worden geplaatst, waardoor het voor de werknemers ook nog mogelijk is hun werkmail thuis te bekijken en te beantwoorden.

macintosh-retail-group-vlaggen

De Macintosh Retail Group is een bedrijf dat gespecialiseerd is in de distributie van consumentenproducten in de sectoren Fashion en Living. Niet alleen heeft dit bedrijf een webshop, maar is het ook mogelijk om langs te komen in een van de ongeveer 1.000 winkels die ze heeft. Een keten dat onder andere onder deze groep valt is bijvoorbeeld Dolcis, waar men beschikt over een ruim aanbod van damesschoenen.

Tags: